Как да изберем подходящата покривка?

23 август 2021
Как да изберем подходящата покривка?

Как да изберем идеалната покривка?

Основното предназначение на покривката е с нейна помощ да придадем празничен вид на нашата маса. Съгласете се, че без този аксесоар масата не изглежда така разкошно, както когато на е сложена красива празнична покривка. Създава се една особена атмосфера не само по време на тържеството, а и дори ако това е просто семеен обяд или вечеря.

 

Освен това използването на покривка има и практично значение: тъканта предпазва масата от повреждане и приглушава звука от почукването на приборите по време на хранене.

 

Необходимо е обаче да знаем как правилно да изберем покривка, важни са не само дизайна и цвета, но и материала и начина по който е направена.

Необходимо е да се знае как да се изпере, лесно ли се глади, деформира ли се при пране и сушене в сушилня.

 

В наши дни съществуват множество препарати, които лесно ще ни помогнат да изперем всяка тъкан. Но не всички петна се поддават на отстраняване чрез пране. Някои оцветители и киселини, съдържащи се в храните, при попадане на покривката може след това да не се поддадат на отстраняване. Петната по-често трудно се премахват от полиестерни и памучни тъкани. Затова много потребители избират покривки, които не попиват вода и мазнина.

 

При нас можете да откриете много подобни покривки!

 

Как правилно да изберем размера на покривката?

 

Според правилата на етикета покривката трябва да е по-голяма от масата с 20см до 40см от всяка страна, затова при избор на покривка трябва да се ориентираме според размера на масата.

За правоъгълни и квадратни маси се използват съответните по форма покривки. За маси с кръгла и овална форма се допуска използването на покривки не само в съответната форма, но и квадратни или правоъгълни покривки.

Според формата има следните видове покривки:

  • Правоъгълни
  • Квадратни
  • Овални
  • Кръгли

Според размер покривките са различни:

При нас можете да намерите следните размери:

140см/200см

140см/250см

Ø180см

 

Как да изберем покривка според материята?

 

При покупката на покривка е хубаво да имаме предвид и от каква материя е изработена. Материите можем да разделим според състава им на студени и топли.

Към топлите материи се отнасят естествените материали като лен и памук. Дори в състава на покривката да влизат полиестер или вискоза, то е прието да се смята, че материята е стопроцентово памук или лен.

Към студените материи се отнасят материите от смесени тъкани такива като изкуствен памук, полиестер и др.

 

От дълбока древност ленът е бил престижен материал, скъп и се е търгувал добре. Той се използвал и за изтъкаването на покривки. Но покривките изработени от сто процента лен лесно се деформират след пране, а след 6-7 изпирания губят своята привлекателност. Тези покривки са трудни за гладене. Това можем да отнесем към недостатъците на лена. Ако покривката е изработена от смес между полиестер и лен, то тя практически не може да се деформира при пране. Тя не губи своята окраска, цветовете не избледняват, а също така и не се мачка при пране. Разбира се, пак трябва да се внимава при пране и гладене и да се спазват посочените за това температура и използване на препарати. Покривката изработена от смесена материя може да ви послужи много по-дълго отколкото от чист лен или памук. Външният и вид няма да се промени много дълго време.

 

Покривките изработени от памук са много естествени и естетични. Те много лесно се перат и издържат пране и гладене на малко по-високи температури. При тях също може да има лека деформация след пране, но това може да се избегне, ако се спазват посочените за експлоатация температура за гладене и пране. При правилно използване покривката от памук може да ви служи дълги години.

 

Как да изберем покривка според цвета?

По цвят покривката трябва да се съчетава добре с общата обстановка в стаята. Ако това е просторна кухня и масата е разположена там, то покривката може да се подбере в същия тон като доминиращия цвят на кухнята. Това обединяване на цветовете е много ефектно, особено ако има и други малки аксесоари подбрани в същата цветова гама. Това може да са примерно кухненска кърпа или бурканче за подправки и др.

 

Особено красиво и много ефектно изглежда покривка избрана в контрастен цвят на основния цвят в стаята. В този случай масата  ще се откроява на общия фон.

 

Много е важно, разбира се, и какви съдове ще поставим на масата. Всеки цвят влияе на психиката на човека. Някои цветове действат успокоително, друго могат да изнервят. Това следва да се отчита при избора на покривка.

 

Оранжевият и червеният цвят, а също и техните нюанси могат да подействат възбуждащо на организма. Те дори усилват апетита. Виолетовият и синият цвят се отнасят към пасивните цветове и успокояват човек. Зеленият цвят има успокояващо действие, при него човек става по чувствителен към ароматите.

Не трябва да се прекалява с жълтия цвят, защото той предизвиква симтоми като при морска болест. Може да се използва само като допълнение към общия интериор например жълта кухненска кърпа или салфетки, шарка или бродерия на самата покривка, което ще повдигне настроението и ще придаде допълнителен уют.

 

Ние от интернет магазин ФРИПИА Ви пожелаваме да откриете удачната за вас покривка и че съветите описани по-горе са ви помогнали при покупката.

Тишлайферите /рънърс/ за маса са лесен и ефективен начин да преобразите обикновената си маса в красива и елегантна. Има голямо разнообразие от предложения за тишайфери като цвят, материя, размери. Всеки може да прояви творчество и дизайнерски усет, за да създаде прекрасна трапеза.

прочети още

Символи и поверия за покривката на масата, в какво са вярвали хората, какво символизират масата и покривката и на кого се подарява покривка!

прочети още

За какви поводи да сложим задължително покривка! Ако искаме масата ни да изглежда по-празнична, по-тържествена задължително трябва да сложим покривка. Ако искаме да създадем повече уют и комфорт около масата. Ако решим да поставим цветен акцент и да създадем повече настроение можем с въображение, цветни покривки, салфетки и аксесоари да направим цветна феерия. Разбира се има и много други поводи, за които да използваме покривка, важно е да включим въображението си.

прочети още