Трябва ли да сложим покривка на масата за хранене?

17 ноември 2021
Трябва ли да сложим покривка на масата за хранене?

Един добър въпрос: Трябва ли да сложим покривка на масата за хранене?

Защо вече е нормално да нямаме изобщо покривки и какво може да ни накара да сложим покривка на масата си.

С нетърпение очакваме нашите гости и започваме да подготвяме масата. Номер едно от празничното ни сервиране е ПОКРИВКАТА. Винаги ли е необходима, с какво можем да я заменим и кога това е уместно? Нека да разберем:

ПОКРИВКАТА обединява!

В наши дни ролята на покривката се използва за повдигане на настроението, за да създаде приятно и празнично настроение, да обедини всички, които са край масата, да добави стил и уют.

Как да постигнем всичко това без огромна тежка и украсена с множество дантели покривка? – това е много просто използвайте изчистена покривка, върху която може да постелите красив тишлайфер /рънър/ или пък покривка, която има красива и стилна БРОДЕРИЯ която да създаде усещане за празнично настроение. Покривката ще подвигне настроението на гостите.

Кои покривки са на мода!

Свободата и осъствието на правила – тези тенденции, като че ли се отнасят за всички. В това число и за стила и начина на сервиране на масата.

Решили сте да сервирате на открита маса и да покажете колко ефектна и прекрасна е тя? – Заповядайте!

Искате да покриете масата с различни текстили като източна красавица? – Действайте!

Не е задължително да съчетавате по стил и цвят с останалата част от интериора празничната си маса. Напротив, можете да я аранжирате така, че да прикове погледите и да предизвика бурни емоции.


Какъв цвят покривка да изберем?

Бяла покривка – класика, но на нея бързо се забелязват пентната. Много по-добре е да се спрем на цветна покривка и дори такава с орнаменти.

Най-удобни и практични са новите съвременни материи обработени по специална технология, което ги прави водоустойчиви, а също така устойчиви на различни петна. Цветовете не избледняват, може да се използва дълго време и да предпази вашите мебели от нараняване. Покривки изработени от висококачествена комбинация от лен и полиестер по нова технология без употребата на химикали са особено практични.

 

Правилният размер покривка!

Размера на покривката – разбира се това е важен критерии за ресторантите, където разбира се знаят точно какъв размер да подберат. Ако покривката е твърде дълга ще се заплита в краката на гостите и ще им пречи да се чувстват комфортно при движение.

Твърде късата покривка прекалено ще открива краката на масата и ще изглежда непропорционално. Затова най-правилно е краищатата на покривката да висят с около 25-30см от края на масата. Разбира се може да се направи изключение и на вашата маса да стои добре покривка и по-малък борд отстрани.

Важно:

Формата на покривката задължително трябва да съответства на формата на масата, иначе няма да изглежда стилно.

За какви поводи да сложим задължително покривка!

Ако искаме масата ни да изглежда по-празнична, по-тържествена задължително трябва да сложим покривка.

Ако искаме да създадем повече уют и комфорт около масата.

Ако решим да поставим цветен акцент и да създадем повече настроение можем с въображение, цветни покривки, салфетки и аксесоари да направим цветна феерия.

Разбира се има и много други поводи, за които да използваме покривка, важно е да включим въображението си.

Съвет:

За повече настроение и ефект можете да използвате цветни салфетки или вещи, за които не сте предполагали какъв ефект могат да създадат на вашата маса: дантели /бродрии/ от миналото, листи от нотна тетрадка, листа от големи растения, полски цветя, страници от стари книги ...

Тишлайферите /рънърс/ за маса са лесен и ефективен начин да преобразите обикновената си маса в красива и елегантна. Има голямо разнообразие от предложения за тишайфери като цвят, материя, размери. Всеки може да прояви творчество и дизайнерски усет, за да създаде прекрасна трапеза.

прочети още

Символи и поверия за покривката на масата, в какво са вярвали хората, какво символизират масата и покривката и на кого се подарява покривка!

прочети още

Размер, материя, цвят? Отговорите на тези въпроси тук

прочети още