Защо трябва да има покривка на масата - ето 3 причини за това

1 март 2022
Защо трябва да има покривка на масата - ето 3 причини за това

Защо трябва да има покривка на масата - ето 3 причини за това

Масата за хранене – това е сърцето на дома, това е един от главните предмети в къщата и отношението към масата, където се храним, трябва да е особено.

В наши дни все по-рядко виждаме покривка на масата за хранене. Повече се отдава предпочитание към минимализма, към това да се храним директно върху масата, защото е по-лесно за почистване, а покривката трябва да се изпере.

 

Но не винаги е било така. В миналото масата за хранене се е смятала едва ли не за сакрален предмет, масата се подбирала вниматено, а домакинята трябвало да се грижи за масата, като за един от най-скъпите предмети в дома и. Но и в наши дни според масата за хранене може да се каже много за характера на домакинята.

А ние ви предлагаме няколко причини защо е хубаво да се сложи покривка на масата не само на празници.

Символ на уважение

Много отдавна храната се е считала за дар Божи, а това означава, че храненето е било цял ритуал, в който всичко трябва да е подредено правилно: и съдовете, и храната, и масата с покривката. Дори трохите паднали на масата не бивало да се изхвърлят на пода или на боклука. Към всички трохи на масата се отнасяли с уважение: покривката след хранене се свивала и се изтръсквала на двора, за да могат трохичките да нахранят домашните птици. Хората вярвали, че с това внимателно отношение към всяка трошица те никога няма да изпаднат в немилост пред Бога. От тук произлиза и приказтата за покривката, на която храната никога не свършва.

Хората също така вярвали, че ленената тъкан е символ на съюза и съответно покривката от лен ще помогне да се избегнат разногласия в семейството.

За хубав живот

Още едно поверие гласи, че ако домакинята застила масата с покривка, то и живота ще бъде хубав и без проблеми. Смятало се, че без да са покрити мебелите изглеждат оскъдно, бедно, пусто и че това е символ и за живота на съпружеската двойка. Именно затова жените се стараели да украсят своите покривки като бродирали върху тях най различни шевици и рисунки.

Покривката и парите

Има също така и поверие, че маса без покривка води до безпаричие. И разбира се, ако двойката не се изплаши от поверията за щастлив живот при отсъствието на ПОКРИВКА, то финансите са мощен мотиватор! По-вярващите в поверия дори слагали под покривката пари: смятало се, че колкото по-голяма е сумата, толкова по-обезпечени ще бъдат в живота.

Под покривката са крили не само пари: ако в дома нямало много храна, а внезапно дойдели гости, то домакинята подпъхвала под покривката нож и вярвала, че с този обряд гостите ще ядат по-малко, но пък ще си тръгнат сити. И наобратно, ако семейството очаквало гости, но те закъснявали, домакинята леко поклащала покривката и гостите като с вълшебна пръчица се появявали.

Между другото

Като подарък ПОКРИВКА се подарява само на най-близките и скъпи на сърцето ни хора. Този дар означавал пожелание за благополучие, за процветяване, успех в живота на семейството. И дори след сватбата жената застилала масата с покривка донесена от родния и дом и не я махала няколко дни. Този ритуал и помагал по-лесно да се впише в новото семейство.

Тишлайферите /рънърс/ за маса са лесен и ефективен начин да преобразите обикновената си маса в красива и елегантна. Има голямо разнообразие от предложения за тишайфери като цвят, материя, размери. Всеки може да прояви творчество и дизайнерски усет, за да създаде прекрасна трапеза.

прочети още

За какви поводи да сложим задължително покривка! Ако искаме масата ни да изглежда по-празнична, по-тържествена задължително трябва да сложим покривка. Ако искаме да създадем повече уют и комфорт около масата. Ако решим да поставим цветен акцент и да създадем повече настроение можем с въображение, цветни покривки, салфетки и аксесоари да направим цветна феерия. Разбира се има и много други поводи, за които да използваме покривка, важно е да включим въображението си.

прочети още

Размер, материя, цвят? Отговорите на тези въпроси тук

прочети още