Как правилно да сложим тишлайфер на масата?

25 май 2023
Как правилно да сложим тишлайфер на масата?

Как правилно да сложим тишлайфер на масата?

 

За да преобразите вашата маса можете да сложите на масата оригинален тишлайфер и просто да го допълните с други дизайнерски елементи. Тишлайфера /рънъра/ - това е елемент от декора за покривки, който се използва за украса на празнична маса, за създаване на изискана атмосфера.

 

Видове тишлайфери за маса

 

По форма тишлайферите не се отличават много и като правило се произвеждат основно с правоъгълна форма, за да съответстват на декоративната функция която изпълняват. Срещат се и креативни идеи за други разновидности като например свързани различни цветя във формата на рънър, геометрични фигури и др., които могат чудесно да бъдат подходящи за детски рожден ден. Относно дължината на тишлайфера те биват различни и това позволява да се подбере най-подходящия според размера на масата.

Повече тишлайферите се различават по ширина и по материала /текстила/ от който са изработени. В повечето случаи се използва същия материал както и за покривките. Тишлайфера трябва да е плътен, да не се хлъзга и да има привлекателен външен вид. Често може да се използва и да се предпази покривката от петна, затова тишлайфера трябва да е плътен или от многослойна материя.

 

Как правилно да поставим тишлайфера на масата?

Трябва да знаете, че тишлайфера за маса е подходящ за всеки вид маса, най-важното правило е да изберете правилния размер и неговия външен вид. Също така е важно да помислим за това как ще подредим масата, за да разположим тишлайфера точно върху покривката и приборите, в които ще сервираме. Има няколко възможни варианта:

По дължина на масата. Един тишлайфер се поставя в центъра на масата и се използва да създаде контраст. Обикновено върху него се поставят цветя, свещи, напитките, подносите с хляб, плодове. Дизайна може да е тематичен /зависи за какъв празник се подготвя масата/ или трябва да се подбере така, че да контрастира с покривката /масата/ и останалите елементи на масата.

 

  •   Един за двама. Постила се тишлайфера и на него се слагат две чини с прибори. Това е подходящо за малки маси подготвени за романтична вечеря за двама.  

 

  • Два тишлайфера на буква „Х“. Това се използва за кръгли маси. Тишлайферите се слагат един върху друг на кръст и по този начин се определят местата за гостите.

 

  • Ако формата на масата е нестандартна тишлайферът може да се сложи така, че да изглежда максимално хармонично и контрастно, но да не пречи на хората по време на тържеството. Също така не трябва да се използват цветове и елементи, които могат негативно да повлияят на апетита на гостите.

 

Съвети при избор на тишлайфер

 

  • Преди да изберем тишлайфер трябва да знаем, че уникален дизайн можем да създадем  не само чрез цветовете на тишлайфера, а и чрез материята от която е той.

 

  • Класически и изискани варианти се явяват тишлайфери в кафяв /шоколадов / или бордо цвят върху бяла покривка.

 

Дизайна с тишлайфер, подложки и салфетки трябва да е харомоничен и ненатрапчив.

  • Ако имаме дизайнерска маса с красиви елементи по нея , разбира се, не трябва да ги скриваме с покривка. В този случай можем да използваме тишлайфер само за да защитим масата от надраскване или петна от съдовете при хранене.

 

  • Като малка хитринка – тишлайфер можем да използваме и когато на покривката имаме останало петно и нямаме време за пране или да сменим покрувката. В този случай един красив тишлайфер ще ни спаси

Класическа правоъгълна, квадратна или кръгла трапезна маса? Колко голяма маса ми трябва? Коя маса ще е подходяща за пространството в моя дом? Отговорите на тези и още въпроси ще ви помогнат да изберете подходящата маса за вашия дом.

прочети още

Символи и поверия за покривката на масата, в какво са вярвали хората, какво символизират масата и покривката и на кого се подарява покривка!

прочети още

За какви поводи да сложим задължително покривка! Ако искаме масата ни да изглежда по-празнична, по-тържествена задължително трябва да сложим покривка. Ако искаме да създадем повече уют и комфорт около масата. Ако решим да поставим цветен акцент и да създадем повече настроение можем с въображение, цветни покривки, салфетки и аксесоари да направим цветна феерия. Разбира се има и много други поводи, за които да използваме покривка, важно е да включим въображението си.

прочети още