Как да изберем правилната трапезна маса?

14 юни 2024
Как да изберем правилната трапезна маса?

Класическа правоъгълна, квадратна или кръгла трапезна маса?

Колко голяма маса ми трябва? Коя маса ще е подходяща за пространството в моя дом?

Отговорите на тези и още въпроси ще ви помогнат да изберете подходящата маса за вашия дом.

 

При избора на маса разбира се външният вид на масата е водещ, но подходящият размер за съответното пространство и местата за сядане често изместват визията и се нареждат на първо място по важност при вземането на решение.

 

На първо място масата трябва да отговаря на въпроса от колко души е предвидена да се използва? Колко човека ще се хранят на нея, така че на тях да им е удобно, но и да има място да се движат свободно около нея. Ширината на трапезната маса трябва да бъде най-малко 90 см, така че да има достатъчно място за поставяне на храна, напитки и свободно място за движение. Обикновено с увеличаването на дължината, пропорционално се увеличава и ширината на плота на масата.

 

Разстоянието от масата до стената

Измерете пространството, което ще имате около масата в стаята. За да позволите на лесното сядане и ставане от столовете, опитайте да оставите поне 100 до 120 см между масата и стените. В зависимост от модела и размера на трапезните столове, това разстояние може и да се увеличи.

 

 

Разстоянието между масата и другите мебели

Ако имате други мебели или големи предмети в мястото предвидено за хранене, измерете разстоянието от ръба на мебелите до масата, а не от стените. Препоръчваме преместване на стоящите на земята декоративни статуетки, саксии и други дребни предмети далеч от зоната за сядане, за да не бъдат бутнати по невнимание, при ставане от столовете.

 

Не препълвайте Вашата маса

Производителите на маси предоставят препоръчителен брой хора, които могат спокойно да седят около масата без да докосват лакти по време на хранене.

 

Всеки човек се нуждае от около 60 см пространство за хранене!!!

 

 

Представяме Ви основните размери и форми, които трябва да имате предвид при избора на новата си трапезна маса.

 

Кръглите маси

Чудесни за малки пространства, кръглите трапезни маси се вписват в тесни помещения и нямат остри ъгли, на които да се ударите.  А най-големият плюс е, че кръглата маса събира повече хора, именно заради липсата на ъгли. Друг бонус, който предлагат кръглите кухненски маси е повечето пространство под масата за свободно и удобно разположение на повече крака.

 

Размери на местата при кръглите маси

Кръгла маса за хранене с диаметър 100 -110см се препоръчва за 4 души

маса с диаметър 130-140см можете да поставите около 5 до 6 души

кръгла маса за хранене с диаметър 160см побира около 7 до 8 души. 

 

Най-голямото предимство на кръглата маса е, че правите личен контакт по-бързо. Това увеличава социалния контакт, за който моментът на хранене е действително предназначен.

Големите кръгли маси могат да затруднят достигането на храната. Правоъгълните форми са по-подходящи за сядане от голям брой хора.

Кръгла маса

Ако нямате достатъчно място, друг практичен вариант е разтегателна кръгла маса.

 

Разтегателна/Кръгла

 

Правоъгълната маса

Правоъгълната маса за хранене е най-добре познатият и най-често срещаният вариант. Има повече възможности, отколкото на кръгла или квадратна маса за хранене, размерът на правоъгълната маса за хранене е по-зависим от размера на столовете за хранене. Най-често използваните размери за маси са:

  • 100x110-130cm до 4 човека
  • 85х150-160см до 6 човека
  • 90 х 180-200см за 8 човека
  • 95 х 220-240 см за 10 човека
  • 95-110 х 260-320 см за 12 човека

 

Правоъгълна

 

Когато искате масата да заема по-малко пространство можете да сложите пейка, вместо столове от едната или всички страни на масата и се уверете, че пейката може да се побере под плота, за да можете да я прибирате когато не я използвате.

Ако нямате достатъчно място, друг практичен вариант е правоъгална разтегателна маса.

 

Кватрад/Разтегат

 

Разтегателна/Правоъгълна

 

Квадратната маса

Ако стаята Ви е с квадратна форма, трапезната маса със същата форма би създала визуално красива и интимна трапезария. Хората на квадратната маса са близко един до друг, което ги събира и обединява, освен това интериора ще изглежда страхотно с маса, имитираща формата на стаята.

Подобно на кръглите маси, колкото по-голяма е квадратната маса, толкова по-трудно ще бъде достигната храната. Ако искате на масата да настаните повече от 8 души, проверете я лично. Може би по-добър вариант е квадратна маса, която се разтяга и се трансформира в правоъгълна маса за хранене.

 

 

 

Във всеки един случай ние ще ви помогнем с избора на подходяща покривка за вашата маса!

Разполагаме с голямо разнообразие от модели и размери.

Тишлайферите /рънърс/ за маса са лесен и ефективен начин да преобразите обикновената си маса в красива и елегантна. Има голямо разнообразие от предложения за тишайфери като цвят, материя, размери. Всеки може да прояви творчество и дизайнерски усет, за да създаде прекрасна трапеза.

прочети още

Символи и поверия за покривката на масата, в какво са вярвали хората, какво символизират масата и покривката и на кого се подарява покривка!

прочети още

За какви поводи да сложим задължително покривка! Ако искаме масата ни да изглежда по-празнична, по-тържествена задължително трябва да сложим покривка. Ако искаме да създадем повече уют и комфорт около масата. Ако решим да поставим цветен акцент и да създадем повече настроение можем с въображение, цветни покривки, салфетки и аксесоари да направим цветна феерия. Разбира се има и много други поводи, за които да използваме покривка, важно е да включим въображението си.

прочети още